Sisältö

Hätäseispainikkeet paikkaan kuin paikkaan

Koneturvallisuusnormien (lait ja standardit) mukaan jokaisessa koneessa on oltava menettely nopeaan koneen pysäyttämiseen ja energian poistamiseen. Useimmiten teollisuuden koneissa tämä toteutetaan hätäseispainikkeilla.

Standardit EN 60947-5-5 ja EN ISO 13850:2015 määrittelevät yksityiskohtaiset fyysiset vaatimukset hätäseispainikkeille. Näiden vaatimusten mukaan painikkeen värin on oltava punainen ja painikkeen taustavärin on oltava keltainen. Lisäksi hätäseispainikkeen tulee lukittua vaikutettu - asentoon ja vapautus on tehtävä tarkoituksellisella henkilön suorittamalla toimenpiteellä paikasta, missä hätäseispainiketta on painettu. Painikkeen vapauttaminen ei saa käynnistää konetta, vaan käynnistys on tehtävä erillisellä käynnistämiseen tarkoitetulla ohjaimella.

Hätäpysäytyslaitteen on oltava nopeasti käytettävissä. Nopea käytettävyys tarkoittaa esim. hätäseispainikkeen rakenteellisia ominaisuuksia sekä niiden sijaintia. Normien mukaan hätäpysäytyslaite on sijaittava jokaisessa käyttäjän ohjauspaikassa sekä riskienarvioinnin määräämässä muussa kohdassa esim. koneen sisään- ja ulosmenokohdissa ja kohdissa, joissa koneen toimintaan puuttumista tarvitaan. Koneiden C-tyypin turvallisuusstandardeissa ohjeistetaan konetyyppikohtaisista hätäpysäytyslaitteiden sijoituksista. Schmersalin tuotevalikoimasta löytyy määräysten mukainen hätäseispainike paikkaan kuin paikkaan:

Helpoin ja nopein tapa asentaa hätäseispainike on käyttää BDF100-koteloa. Se on valmis hätäseispainikepaketti, suojakauluksella tai ilman ja jossa on helppoa ja virheetöntä kytkentää varten valmiina M12-liitin.

Normaaliin käyttöön voidaan myös valita MBK-muovikotelo, johon voidaan tehdä kaapelinläpiviennit useammalle sivulle ketjutusta varten. Hätäseispainikkeksi voidaan valita edullinen muovinen malli ja siihen sopiva kosketinelementti. Kansi on vaatimusten mukaisesti keltainen.

Vaativampiin kohteisiin valitaan MBG-metallikotelo ja siihen kestävä metallinen hätäseispainike sekä siihen sopiva kosketinelementti. Tässäkin on vaatimusten mukainen keltainen metallinen kansi.

Kosteisiin tai pesua vaativiin paikkoihin voidaan valita NBG-rosterikotelo ja siihen N-sarjan hätäseispainike, jonka kotelointiluokka on IP69K. Lisäksi valitaan oikea kosketinelementti ja keltainen metallinen kilpi joko suojakauluksella tai ilman.

Jos asennuspaikalla taas on valmis pinta, johon hätäseispainike voidaan asentaa, valitaan vain halutun mallinen hätäaseispainike, kosketinelementti ja keltainen metallinen kilpi. Tähän on myös olemassa valmis hätäseis sienipainike asennussarja EDRR40RT/2x303/GB (103008214), joka koostuu seuraavista osista; EDRR40RT (101021009) hätäseispainike + EFR (101020999) jousielementti + EF303.1 (101022137) kosketinelementti, 1NC/1NO, 11-12/23-24 + EF303.2 (101022138) kosketinelementti, 1NC/1NO, 31-32/43-44 + MDP-8.2/BG-133 (101191209) hätäseis kilpi.

Eli koteloita on muovisia, metallisia tai rosterisia. Hätäseispainikkeita on erimuotoisia; ne voivat olla muovisia, metallisia tai IP69K-kotelointiluokan omaavia. Hätäseispainikkeen lukitus voidaan vapauttaa vetämällä, kiertämällä ja vetämällä tai avainkytkimellä. Kosketinelementti voi olla joko 2NC tai 1NC & 1NO. Kokoa haluamasi kokonaisuus tai tilaa valmiiksi koottuna.

Katso myös "Valikoituja hätäseispainikkeita eri käyttökohteisiin"

Kysy meiltä lisätietoja!

Kontekstisarake

Hätäseispainikkeet