Sisältö

Turvareunalla turvallisuutta helposti ja nopeasti

Schmersal SE-turvareuna pysäyttää vaarallisen liikkeen turvallisesti sekä luotettavasti ja estää henkilön loukkaantumisen ja koneiden vahingoittumisen. Turvareunaa voidaan käyttää suojaamaan puristumis- ja leikkautumisvaaroilta mm. seuraavissa sovelluksissa: nosto-ovet, nostopöydät- ja lavat, hyllystöhissit, liikkuvat työpöydät, koneellisesti toimivat ovet sekä muut nostavat tai kallistavat laitteet.

Turvareunassa on kumiprofiili, jonka sisällä on optinen lähetin-vastaanotinpari. Kun turvareunaan vaikutetaan kehon osalla tai materiaalilla, optinen säde heikkenee ja/tai katkeaa. Säteen heikkeneminen tunnistetaan turvareleellä, joka antaa pysähtymiskäskyn liikkeenohjaukselle. Turvareunaprofiili, valokennopari ja turvarele muodostavat standardin EN ISO 13856-2 vaatimusten mukaisen turvakäyttöön hyväksytyn kokonaisuuden. SE-turvareunat yhdessä asianmukaisen turvareleen kanssa toteuttavat EN ISO 13849-1 -standardin turvallisuusvaatimukset suoritustasolle PL c, PL d tai PL e riippuen valitusta turvareleestä ja tehdystä toteutuskokonaisuudesta.

Turvareunasovelluksen suunnittelussa on otettava huomioon vaarallisen liikkeen nopeus ja liikkeen pysähtymismatka. Vaarallisen liikkeen pysähtymismatka ja turvareunan ominaisuudet on sovitettava yhteen. Pahimman mahdollisen tilanteen pysähtymismatka ei ole ainoa huomioon otettava asia vaan myös kehon osiin kohdistuvan voiman on pysyttävä sallituissa rajoissa. Huomiota on myös kiinnitettävä vastareunan ominaisuuksiin. Turvareunalle soveltuvaa pysähtymismatkaa voidaan sovittaa käyttämällä hidasta nopeutta lähestyttäessä turvareunan vaikutusaluetta tai lisäämällä muita pysähtymistä nopeuttavia toimia.

Schmersalin turvareunajärjestelmään tarvitaan vain alumiiniprofiili, profiiliin asennettava kuminen turvareuna, valolähetin ja -vastaanotin sekä turvarele. Profiili ja turvareuna katkaistaan haluttuun mittaan, jonka jälkeen valolähetin ja valovastaanotin kiinnitetään turvareunan päätyihin. Lähetin ja vastaanotin kytketään turvareleelle, ja näin saadaan helposti ja nopeasti valmis järjestelmä.

Turvareunan kumiprofiiliksi voi valita joko matalamman SE-P40- tai korkeamman SE-P70-kumiprofiilin. Perusmateriaalina on pinnoittamaton EPDM-kumiprofiili, mutta saatavana on myös pinnoittamaton NBR-kumiprofiili tai pinnoitettu EPDM-kumiprofiili. Kumiprofiili kiinnitetään SE-AL alumiiniprofiilin, jota saa joko sivuprofiililla tai ilman. Turvareunan päihin asennettavaa SE-SET valolähetin-/valovastaanotinparia saa kolmella eri kaapelipituudella. Pidemmän valovastaanottimen kaapeli saadaan vietyä kätevästi samalle puolelle valolähettimen kanssa pujottamalla se kumiprofiilin alemman aukon läpi. Turvareunan päätyjen suojaksi on myös saatavana tarvittaessa SE-40T ja SE-70T päätykappaleet.

Etuja:

  • helposti asennettavissa haluttuun mittaan (maksimi noin 10 metriä)
  • ei reagoi ympäristön häiriötekijöihin kuten valoon, pölyyn, öljyihin, kosteuteen, lastuaviin kappaleisiin jne.
  • sopii myös ulkokäyttöön (-25⁰C…+75⁰C)
  • vioittunut kuminen turvareuna on helppo ja nopea vaihtaa
  • Suoritustaso määräytyy käytetyn turvareleen mukaan

PL suoritustaso riippuu siis käytettävästä turvareleestä:

  • SE-100C turvareleeseen voidaan kytkeä 2 turvareunaa, siinä on 1 turvalähtö (STOP 0) ja suoritustaso on PL c
  • SE-304C turvareleeseen voidaan kytkeä 1-4 turvareunaa, siinä on 1 turvalähtö (STOP 0) ja suoritustaso on PL d
  • SE-400C turvareleeseen voidaan kytkeä 1 turvareuna, siinä on 2 turvalähtö (STOP 0) ja suoritustaso on PL e

Schmersalin turvareunajärjestelmällä saat turvallisuutta myös likaisissa ja kosteissa olosuhteissa!

 

Kysy meiltä lisätietoja!

Kontekstisarake

Ohessa video, jossa esitellään turvapuskureiden lisäksi myös turvavreuna (3.37)