Sisältö

AZM 400 on Schmersalin järein turvalukko

AZM 400-sarjan turvalukot on suunniteltu vaativiin kohteisiin, kuten esimerkiksi järeille oville tai luukuille. Lukituksen kiinnipitovoima on peräti 10 000 N ja lukitus aukeaa vielä vaikka ovessa olisi tiivisteiden johdosta 300 N sivuttaiskitka.

Lukitus tapahtuu kahteen suuntaan ajettavalla lukituspultilla. Vaikuttajassa on isot reiät lukituspulttia varten ja tämän ansiosta x- ja y-suunnan toleranssit ovat +/-4 mm. Vaikuttajan etäisyys turvalukosta voi olla 1 - 7 mm. Lukitus voidaan suorittaa vain, jos ovi on oikeassa asennossa. Jos lukituspultti ei pääse lukitusasentoon ensimmäisellä lukituspyynnöllä, suorittaa lukko vielä toisen lukitusyrityksen. Jos toinen lukitusyritys ei onnistu lukko jää auki tilaan ja antaa tilanteenmukaisen diagnostiikkatiedon.

Lukituksen toiminta on bi-stabiili eli lukko ajetaan sähköllä sekä kiinni (24 VDC), että auki (0 VDC). Bi-stabiilissa toiminnossa virhetapauksissa viimeinen tila säilytetään. Näin esimerkiksi sähkökatkoksen aikana ovi/luukku pysyy lukittuna. Lisäksi bi-stabiilissa toiminnossa tehonkulutus on hyvin pientä. Myös Schmersalin uudessa AZM 40-sarjan turvalukossa on bi-stabiili lukituksen toiminta.

Lukituksen ohjaus on mahdollista mitä erilaisimmilla ohjausjärjestelmillä sillä lukon ohjaussignaalit voivat olla PNP- ja NPN-tyyppisiä. Lukon ja vaikuttajan välinen RFID-koodaus voi olla joko standardi tai yksilöllisesti koodattu, joka voi olla joko kertaalleen tai useamman kerran ohjelmoitava. Ohjelmointiin ei tarvita mitään erillistä työkalua. Yksilöllisesti koodatulla versiolla lukon ohittaminen on lähes mahdotonta.

Lukkoon saa myös punaisen suojuksen lukinnan ulospääsyvapautusvivun (emergency exit). Vivun avulla henkilö pääsee helposti pois vaaralliselta alueelta hätätilanteessa. Ulkoisella vaijerilla varustetulla vapausyksiköllä (BOW) tämä toiminto voidaan suorittaa jopa 8 metrin päästä lukosta. Lisävarusteena vapautusyksikölle on tarjolla T-kahva, joka helpottaa avaamista. Lukosta löytyy myös versiot, joissa on suojuksen lukinnan lisävapautus (manual release).

Tarjolla on myös ST2-versio, jossa on toinen diagnostiikkalähtö ja normaalin 8-pinnisen M12-liittimen lisäksi myös 5-pinninen M12-liitin, jota kautta lukkoon voidaan tuoda ulkopuolinen virransyöttö esimerkiksi UPSin kautta.Näin lukko voidaan avata vaikkapa avainkytkimellä, jos lukon varsinainen virransyöttö jostain syystä estyy. Tästä on apua, jos lukko sijaitsee paikassa josta lukituksen manuaalinen avaaminen on vaikeaa tai hankalaa.

Lukossa on 2 PNP-turvalähtöä ja 1 tai 2 PNP-diagnostiikkalähtöä sekä 3 toiminnanosoitus-lediä, joista on helppo nähdä lukon tila. Suoritustaso on PL e / SIL 3 ja kotelointiluokka IP66 / IP67. Lukolla on myös UL- ja EAC-hyväksynnät.

Lisävarusteena on saatavana asennussarja (MS-AZM400) 40 mm aitaprofiiliin sekä lukituksenestorauta (SZ400), jossa on paikat kuudelle lukolle. Lukituksenestorauta sijoitetaan sopivaan paikkaan lukon lähelle ja tarvittaessa työnnetään vaikuttajan reikään ja lukitaan henkilökohtaisella lukolla ja näin estetään lukon lukitus esimerkiksi huoltotöiden yhteydessä. Lisävarustelistalta löytyy myös kolmiokanta-avain (AZM KEY), jonka avulla lukituksen manuaalinen vapautus voidaan suorittaa vikatilanteessa tai koneen käyttöönotossa.

Typpikooditaulukko