Sisältö

Ainutlaatuinen kenttäväyläliityntäkotelo turvatuotteille

Schmersal SFB-kenttäväyläliityntäkotelo (Safety Field Box) - tällaista et löydä mistään muualta! Kenttäkotelon erikoisuus on siinä, että nyt samassa laiteliittimessä on sekä tuloja, että lähtöjä. Tämä mahdollistaa erilaisten turvatuotteiden yhdistämiseen kenttäkoteloon yhdellä liitinkaapelilla.

PROFINET & PROFIsafe-väyläliityntä on ollut saatavilla jo muutaman vuoden ajan, Ethernet/IP & CIPsafety-väyläliityntä vapautettiin myyntiin Q3/2023 ja sen jälkeen Ethercat & FSoE-väyläliityntä Q4/2023.
SFB:stä on tullut versio 2 (V2), jonka myötä nyt myös turvalähtöjen osalta on mahdollisuus päästä PL e tasolle.

8-pinnisessä M12-laiteliittimessä on käyttöjännitteen lisäksi 2-kanavainen turvalähtö, 2 turvatuloa ja 1 diagnostiikkatulo, jonka ansiosta se soveltuu esimerkiksi turvalukkojen kokonaisvaltaiseen hallintaan.

SFB:ssä on 8 x M12-laiteliitintä turvalaitteille. SFB:hen voidaan kytkeä lähes kaikki standardi turvatuotteet, kuten turvalukot (2xPNP tai 2xNC ja lisäksi 2xPNP lukon ohjaukseen), turvatunnistimet (2xPNP tai 2xNC), turvavalopuomit, -verhot ja -laserskannerit (2xPNP), hätäseispainikkeet (2xNC) jne.

Ainutlaatuinen turvatuote SFB:lle on BDF200-ohjauspainikekotelo. Sitä voidaa käyttää erilaisten prosessien ohjaukseen eli se soveltuu esimerkiksi turvalukkojen tai yksittäisien koneiden ohjaukseen. Siitä löytyy tällä hetkellä useita eri SFB-versiota (FB). Kotelossa ylimmäisenä on hätäseispainike ja sen alla on kolme paikkaa, joihin voidaan valita haluttu toimintonto ja lisäksi kotelon päällä on kaksivärinen (punainen/vihreä) led-valo halutulle toiminnolle. BDF200 SFB-versioissa hätäseispainikkeiden turvalähtöjen tieto tuodaan turvatulojen kautta SFB:lle ja loppujen signaalien liittämisessä hyödynnetään sisäistä sarjaliikennettä BDF200 ja SFB:n välillä.

Tässä järjestelmässä käytetään siis standardi turvatuotteita ja väylään kytkentä tehdään taloudellisesti kenttäväyläliitynnällä varustetun SFB-kotelon kautta. Niinpä SFB-kenttäväyläliityntäkotelon avulla voidaan kytkeä lähes kaikki standardi turvatuotteet turvaväylään todella edullisesti.

Turvaväylä ja käyttöjännite voidaan ketjuttaa SFB:stä toiseen. Mikäli SFB:hen on liitetty useita turvatuotteita ja niiden etäisyys SFB:stä on pitkä, on riittävän käyttöjännitteen varmistamiseksi paras tuoda kyseiselle SFB:lle oma käyttöjännitesyöttö. Näin voidaan varmistaa, että kukin liitetty turvalaite saa riittävän käyttöjännitteen (24 VDC -15% = 20,4 VDC). SFB:n ja turvalaitteen välinen etäisyys voi olla jopa 30 metriä, mutta etäisyys riippuu siitä mitä ja kuinka monta turvalaitetta on liitetty SFB:hen. SFB:n kokonaisvirta on max 10A.

Järjestelmän suunnittelun apuna voidaan käyttää SFB-suunnittelutyökalua (työkaluun pääset tästä). Ohjelmakieleksi voidaan valita joko englanti tai saksa. Ohjelma toimii ”drag and drop” periaatteella eli ensiksi valitaan SFB-kentäväyläliityntäkotelo ja sitten laiteosiosta valitaan kuhunkin SFB:hen halutut turvalaitteet sekä niiden etäisyys SFB:stä valitsemalla etäisyys alasvetovalikosta tai antamalla haluttu kaapelipituus. Järjestelmä laskee, että kyseinen kombinaatio on toimiva ja luo samalla listauksen valituista komponenteista.

Schmersalin turvatuotteille löytyy valmiit eri pituiset laitekaapelit. Mikäli käytetään muiden valmistajien turvatuotteita ja niiden pinnijärjestys on sama kuin Schmersalilla voidaan luonnollisesti käyttää Schmersalin valmiskaapeleita. Muussa tapauksessa täytyy kullekin liitettävälle laitteelle katsoa sopiva laitekaapeli.

Valmiit liitinkaapelit mahdollistavat järjestelmän virheettömän ja nopean asennuksen. Tästä on vielä erityisesti lisäetua paikoissa, joissa järjestelmä ensin testataan ja sitten puretaan ja asennetaan myöhemmin lopulliseen asennuspaikkaan.

Pyydä esittelykäynti!

Seuraavat standardi tuotteet ovat 1:1 yhteensopivia SFB:n kanssa M12-liitinkaapelilla.
(Kuva suurenee klikkaamalla kuvaa)

Seuraavat tuotteet FB-versiona ovat 1:1 yhteensopivia SFB:n kanssa M12-liitinkaapelilla
(Kuva suurenee klikkaamalla kuvaa)

Turvavalokennot, turvavalopuomit sekä turvavaloverhot on liitettävissä SFB:n seuraavilla jakorasioille.
Valolähettimelle voidaan myös tuoda käyttöjännite muualta ja kytkeä vain valovastaanotin SFB:hen, jolloin jakorasioita ei tarvita.
(Kuva suurenee klikkaamalla kuvaa)

Kontekstisarake

Käyttöohjeet

SFB - Profinet
SFB-Profinet - pikaohje
* SFB-Profinet - käyttöohje
SFB-Profinet - järjestelmäkäsikirja
* SFB-Profinet - konfigurointityökalu
* GSDML-tiedostot löytyy tuotelinkin dokumentit osiosta

SFB - Ethernet/IP
* SFB-Ethernet/IP - käyttöohje
* SFB-Ethernet/IP - järjestelmäkäsikirja
* EDS-tiedostot löytyy tuotelinkin dokumentit osiosta

SFB - Ethercat
* SFB-Ethercat - käyttöohje
* SFB-Ethercat - järjestelmäkäsikirja
* ESI-tiedostot läytyy tuotelinkin dokumentit osiosta

SFB suunnittelutyökalu

BDF200-FB -käyttöohje

Tuotevideo
SFB kenttäväyläliityntäkotelo (3,21)