Sisältö

Ainutlaatuinen kenttäväyläliityntäkotelo turvatuotteille

Schmersal SFB-kenttäväyläliityntäkotelo (Safety Field Box) - tällaista et löydä mistään muualta! Kenttäkotelon erikoisuus on siinä, että nyt samassa laiteliittimessä on sekä tuloja, että lähtöjä. Tämä mahdollistaa erilaisten turvatuotteiden yhdistämiseen kenttäkoteloon yhdellä liitinkaapelilla.

8-pinnisen M12-laiteliittimen kautta saadaan tuotua liitettävälle turvalaitteelle käyttöjännitteen lisäksi 2 turvatuloa esimerkiksi turvalukkojen ohjaukseen ja lisäksi liitetyltä turvatuotteelta saadaan turvalähtöjen 1 ja 2 lisäksi myös diagnostiikkasignaali.

SFB:ssä on 8 x M12-laiteliitintä turvalaitteille. SFB:hen voidaan kytkeä lähes kaikki standardi turvatuotteet, kuten turvalukot (2xPNP tai 2xNC ja lisäksi 2xPNP lukon ohjaukseen), turvatunnistimet (2xPNP tai 2xNC), turvavalopuomit, -verhot ja -laserskannerit (2xPNP), hätäseispainikkeet (2xNC) jne.

Ainutlaatuinen turvatuote SFB:lle on BDF200-ohjauspainikekotelo turvalukkojen ohjaukseen. Siitä löytyy tällä hetkellä kaksi eri SFB-versiota. Toisessa on hätäseispainike ja 3 valopainiketta, toisessa taas hätäseispainike + 1 avainkytkin + 2 valopainiketta ja lisäksi kaksivärinen (punainen/vihreä) led-valo kotelon päällä. BDF200 SFB-versioissa hätäseispainikkeiden turvalähtöjen tieto tuodaan turvatulojen kautta SFB:lle ja loppujen signaalien liittämisessä hyödynnetään sisäistä sarjaliikennettä BDF200 ja SFB:n välillä.

Tässä järjestelmässä käytetään siis standardi turvatuotteita ja väylään kytkentä tehdään taloudellisesti kenttäväyläliitynnällä varustetun SFB-kotelon kautta. Niinpä SFB-kenttäväyläliityntäkotelon avulla voidaan kytkeä lähes kaikki standardi turvatuotteet turvaväylään todella edullisesti.

Turvaväylä ja käyttöjännite voidaan ketjuttaa SFB:stä toiseen. Kukin SFB tarjoaa 10 A käyttöjännitteen liitetyille turvatuotteille. Mikäli SFB:hen on liitetty useita turvatuotteita ja niiden etäisyys SFB:stä on pitkä, on riittävän käyttöjännitteen varmistamiseksi paras tuoda kyseiselle SFB:lle oma käyttöjännitesyöttö. Näin voidaan varmistaa, että kukin liitetty turvalaite saa riittävän käyttöjännitteen (24 VDC -15% = 20,4 VDC). SFB:n ja turvalaitteen välinen etäisyys voi olla jopa 25 metriä, mutta etäisyys riippuu siitä mitä ja kuinka monta turvalaitetta on liitetty SFB:hen.

Järjestelmän suunnittelun apuna voidaan käyttää SFB-konfiguraattorityökalua (työkaluun pääset tästä). Ohjelmakieleksi voidaan valita joko englanti tai saksa. Ohjelma toimii ”drag and drop” periaatteella eli ensiksi valitaan SFB-kentäväyläliityntäkotelo ja sitten laiteosiosta valitaan kuhunkin SFB:hen halutut turvalaitteet sekä niiden etäisyys SFB:stä valitsemalla etäisyys alasvetovalikosta tai antamalla haluttu kaapelipituus. Järjestelmä laskee, että kyseinen kombinaatio on toimiva ja luo samalla listauksen valituista komponenteista.

Schmersalin turvatuotteille löytyy valmiit eri pituiset laitekaapelit. Mikäli käytetään muiden valmistajien turvatuotteita ja niiden pinnijärjestys on sama kuin Schmersalilla voidaan luonnollisesti käyttää Schmersalin valmiskaapeleita. Muussa tapauksessa täytyy kullekin liitettävälle laitteelle katsoa sopiva laitekaapeli.

Valmiit liitinkaapelit mahdollistavat järjestelmän virheettömän ja nopean asennuksen. Tästä on vielä erityisesti lisäetua paikoissa, joissa järjestelmä ensin testataan ja sitten puretaan ja asennetaan myöhemmin lopulliseen asennuspaikkaan.

Tällä hetkellä saatavana on PROFINET & PROFIsafe-väyläliityntä, seuraavana tulee Ethernet/IP & CIPsafety- ja sen jälkeen Ethercat & FSoE-väyläliitynnät.

 

Kysy meiltä lisätietoja!

Kontekstisarake