Sisältö

Jalkakytkimellä ohjaat tuotantokonetta silloin kun kädet ovat varattu muuhun toimintaan

Esimerkiksi metallintyöstössä esiintyy tilanteita, joissa työntekijä joutuu pitelemään käsin työstettävää kappaletta samalla kun hänen täytyisi saada käynnistettyä tuotantokoneessa haluttu toiminto. Jalkakytkimen avulla tämä voidaan toteuttaa järkevästi.

TFH 232 ja T2FH 232 turvajalkakytkimet

Schmersalin turvakäyttöön tarkoitetut TFH232 / T2FH232-sarjan metalliset jalkakytkimet toimivat seuraavasti. Painettaessa jalkapoljin kytkentäpisteeseen asti NO-kosketin sulkeutuu ja kone voi tehdä halutun toiminnon. Toiminto voidaan lopettaa vapauttamalla jalkapoljin. Hätätilanteessa jalkapoljin painetaan pohjaan asti, jolloin toiminto loppuu ja tällöin jalkapoljin myös lukkiutuu. Koneen uudelleen käynnistystä ei voida toteuttaa ennen kuin on suoritettu jalkakytkimen kuittaus. Kuittaus suoritetaan jalkakytkimen päällä olevasta sinisestä painikkeesta. Alla olevassa kuvassa on esitetty turvajalkakytkimen toiminta.

Turvajalkakytkimissä on polkimen ympärillä metallinen suoja estämässä jalkakytkimen mahdollista vahinkokäyttöä. Metallinen suojus on niin iso, että jalkakytkintä on helppo käyttää myös turvakenkien kanssa. Turvajalkakytkimiä saa sekä yksi, että kaksipolkimisina versioina. Kaksipolkimisessa versiossa voi toinen poljin toimia turvakytkimenä ja toisella polkimella voidaan tehdä muita tarvittavia toimintoja.
Jalkakytkimiin saa erilaisia kosketinvaihtoehtoja ja yhdessä jalkakytkimessä voi olla maksimissaan 4 kosketinta.

Jalkakytkimet muuhun kuin turvakäyttöön - F232 & LKF & NKF

Schmersalilta löytyy myös kolme erilaista jalkakytkinsarjaa (F232 & LKF & NKF), jotka on tarkoitettu muuhun kuin turvakäyttöön. Tyypillinen tällainen käyttökohde on koneen toimintojen käynnistäminen.

F232/2F23-sarjan metallisia jalkakytkimiä saa joko yksi tai kaksi polkimisina ja suojatulla kotelolla tai ilman suojaa. Maksimi kosketinmäärä on 4 kappaletta poljinta kohden. Normaalien NO- ja NC-koskettimen lisäksi on mahdollista saada koskettimet porrastetulla (staggered contacts) ja start/stop (bi-stable) toiminnoilla.

Porrastetut koskettimet toiminnossa painettaessa jalkapoljin kytkentäpisteeseen ensimmäinen NO-kosketin sulkeutuu ja painettaessa jalkapoljin yli kytkentäpisteen, myös toinen NO-kosketin sulkeutuu. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi siten, että ensimmäinen kytkentäpiste käynnistää koneen hitaan nopeuden ja toinen suuremman nopeuden. Vapautettaessa jalkapoljin molemmat koskettimet avautuvat.

Start/stop-toiminnossa painettaessa jalkapoljin kytkentäpisteeseen koskettimet vaihtavat tilaansa. Koskettimet pysyvät tässä tilassa kun jalkapoljin vapautetaan. Painetaan uudestaan kytkentäpisteeseen ja vapauttaessa jalkapoljin vaihtavat koskettimet tilaansa alkuperäiseen asentoon. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi niin, että ensimmäisellä painalluksella kone käynnistetään ja se pysyy käynnissä kunnes toisella painalluksella kone pysäytetään.

LKF-sarjan jalkakytkin on edullinen pienikokoinen yksipolkiminen jalkakytkin muovikotelossa ilman suojaa ja sitä saa joko yhdellä tai kahdella vaihtokoskettimella.

NKF-sarjan jalkakytkin on iskunkestävässä muovikotelossa ilman suojaa ja sitä saa joko yksi, kaksi tai kolmepolkimisena. Kosketinvaihtoehtoina on NO koskettimet tai yksi tai kaksi vaihtokosketinta.

 

Kysy meiltä lisätietoja!

Tyyppikooditaulukot:

(Kuvat suurenevat klikkaamalla)

Kontekstisarake

Tuotevideo
Jalkakytkimet (4.02)