Sisältö

Köysihätäpysäyttimellä hätäpysäytys voidaan tehdä mistä kohtaa tahansa köyden asennusalueelta

Köysihätäpysäyttimen etuna yksittäiseen hätäseispainikkeeseen on, että köysihätäpysäyttimellä hätäpysäytys voidaan toteuttaa mistä tahansa kohtaa pysäytysköyttä. Niinpä laajimpia käyttökohteita ovat erilaisten kuljettimien suojaukset kuten myös muut kohteet, joissa valvottava alue on laaja ja hätäpysäytys pitäisi pystyä tekemään mahdollisimman nopeasti. Köysihätäpysäyttimiä käytetään sekä henkilö- että prosessisuojaukseen.

Köysihätäpysäyttimet asetetaan toimintakuntoon esivirittämällä köysi, jolloin NC-koskettimet sulkeutuvat ja NO-koskettimet avautuvat. Jos vaijeria vedetään tai se katkeaa, vaihtavat koskettimet tilaansa ja hätäpysäytys tapahtuu. Tämän jälkeen palautus takaisin toimintakuntoon voidaan tehdä vain käsin kytkinkotelossa olevalla erillisellä painonapilla, vetokytkimellä, vetorenkaalla tai avaimella. Saatavana on sekä yksisuuntaisia, että kaksisuuntaisia köysihätäpysäyttimiä. Yksisuuntaiset mallit ovat pienemmille toimintamatkoille ja niissä köysi lähtee vain yhteen suuntaan. Kaksisuuntaisella mallilla päästään pitemmille toimintaetäisyyksille ja ne asennetaan valvonta-alueen puoleen väliin, jolloin köysi lähtee niistä molempiin suuntiin.

Käytettävä köysi on itse asiassa muovipäällystetty vaijeri, joka on väriltään hätäpysäytyskäytössä punainen. Saatavana on myös hätäpysäytys-merkillä varustettuja tarroja, jotka voidaan kiinnittää vaijeriin korostamaan, että kyseessä on hätäpysäytysvaijeri.

Kun köysihätäpysäyttimen yhteydessä käytetään sen kanssa yhteensopivaa turvarelettä, on järjestelmällä mahdollisuus saavuttaa suoritustaso PL e. Kaikkien jäljempänä esiteltyjen köysihätäpysäyttimien NC-koskettimet ovat turvakäyttöön soveltuvia pakko-ohjautuvia koskettimia. Satavana on myös TQ-sarjan köysikytkimiä, jotka on tarkoitettu automaatio-ohjaukseen ja niillä ei näin ollen ole turvahyväksyntää.

ZQ 700 köysihätäpysäytin

ZQ 700 on edullinen muovirunkoinen yksisuuntainen köysihätäpysäytin, jossa vaijerin pituus voi olla maksimissaan 10 metriä. Kosketinvaihtoehdot ovat joko 2NC tai 1NO/1NC koskettimet ja kuittaus suoritetaan painonapista.

ZQ 900 köysihätäpysäytin

ZQ 900 on metallirunkoinen yksisuuntainen köysihätäpysäytin, jossa vaijerin pituus voi olla maksimissaan 75 metriä. Koskettimia voi maksimissaan olla kuusi ja kombinaatioita on useita. Kuittaus suoritetaan painonapista. Saatavana on myös versioita, joissa köysihätäpysäyttimeen on asennettu hätäseispainike. Sarjasta löytyy myös Ex-mallit räjähdysvaaralliseen käyttöympäristöön (zone 22, zone 21 tulossa). Lisäksi tulossa on myös versio rosterikotelolla.

T3Z 068 köysihätäpysäytin

T3Z 068 on perinteinen raskaaseen käyttöön suunniteltu kaksisuuntainen köysihätäpysäytin, jossa vaijerin pituus voi olla 2 x 50 metriä. Koskettimia voi maksimissaan olla kuusi ja kombinaatioita on useita.
Kuittaus suoritetaan vetorenkaalla tai avaimella. Saatavana on myös versioita, joissa on toiminnanosoitusmerkkilamppu. Lisäksi optiona on saatavana Dupline kenttäväyläliityntä. Sarjasta löytyy myös Ex-mallit räjähdysvaaralliseen käyttöympäristöön (zone 21). Vuosien aikana malliin on tullut useita eri optioita, joista ohessa muutamia:

  • 1172 = Pakkasrasva -40 ⁰C
  • 1637 = Kullatut koskettimet 0,3 µm
  • 1701 = Rosteriruuvit ulkokuoressa
  • 2867 = Ulkoiset osat rosteria ja paineentasauselementti kaapelin läpiviennissä (1 kpl)

RS 655/656 köysihätäpysäyttimet

RS 655/656 ovat HDS-sarjan uuden sukupolven raskaaseen käyttöön suunniteltuja kaksisuuntaisia köysihätäpysäyttimiä, jossa vaijerin pituus voi olla 2 x 100 metriä. RS 655 on valurautakoteloinen ja RS 656 kovamuovikoteloinen. Molemmilla koteloilla on korkea mekaaninen kestävyys, jäykkyys, iskunkestävyys ja ne kestävät korkeita lämpötiloja.

Köysihätäpysäyttimissä on 2NC ja 2NO momenttikoskettimet. Kuittaus tehdään kytkimessä olevan sinisen vetokytkimen avulla. Saatavana on myös versioita kullatuilla koskettimilla ja  toiminnanosoitusmerkkilampulla. Lisäksi optiona on saatavana Dupline kenttäväyläliityntä. Sarjasta löytyy myös Ex-mallit räjähdysvaaralliseen käyttöympäristöön (zone 21) ja köysihätäpysäyttimillä on maailman laajuiset hyväksynnät. Tarkempaa tiivistettyä tietoa näistä HDS-sarjan köysihätäpysäyttimistä löytyy HDS-koneturva-iskustamme.

Lisävarusteet

Schmersal tarjoaa laajan valikoiman lisävarusteita köysihätäpysäyttimille. Valikoimasta löytyy eripituisia asennusvalmiita vaijeripaketteja, kousseja, vaijerilukkoja, silmukkaruuveja, ankkurikoukkuja, ohjausrissoja, vanttiruuveja, jousia, vaijerinkiristimiä, hätäpysäytystarroja jne. Näiden lisävarusteiden avulla on helppo rakentaa toimiva hätäpysäytysjärjestelmä.

Tyyppikooditaulukot

Kontekstisarake

Tuotevideo
Ohessa video, jossa esitellään köysihätäpysäyttimet (3.25)