Sisältö

Koneiden ja laitteiden valmistajat – asiantuntijapalvelumme

Koneiden suunnittelijan ja valmistajan on noudatettava konedirektiivin 2006/42/EY vaatimuksia. Suomen lainsäädännössä konedirektiivin on kirjoitettu lakiin 1016/2004, Laki eräiden teknisten laitteiden vaatimustenmukaisuudesta  ja sen asetukseen VNA 400/2008 Koneasetus.

Edellä mainitun lainsäädännön mukaan valmiista koneesta on oltava tekninen tiedosto, joka osoittaa koneen vaatimustenmukaisuuden. Koneen mukana on toimitettava ohjeet ja EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus.

Koneen merkintöjen tulee olla asianmukaiset (mm. kieliversiot). Koneessa on oltava kilpi, mistä käy ilmi koneen valmistajan tiedot, koneen yksilöivät tiedot, valmistumisvuosi, CE-merkintä sekä koneen tyyppiä ja käyttöä koskevat oleelliset tiedot.

Tekninen tiedosto

Koneen tekninen tiedosto muodostuu koneen suunnitteludokumenteista, kuten yksityiskohtaisista piirustuksista laskelmineen, ohjauspiirien piirustuksista sekä asianmukaisista kuvauksista ja selityksistä koneesta ja sen toiminnoista. Lisäksi teknisessä tiedostossa on oltava riskinarvioinnin asiakirjat, joista ilmenee riskinarvioinnin menettely ja luettelo niistä olennaisista terveys- ja turvallisuusvaatimuksista (ks. Koneasetus Liite I) jotka koskevat konetta. Teknisestä tiedostosta tulisi löytyä myös niiden suojaustoimenpiteiden kuvaus, jotka on toteutettu tunnistettujen riskien poistamiseksi ja pienentämiseksi sekä tiedot jäännösriskeistä. Lisäksi dokumenteissa olisi oltava tiedot käytetyistä standardeista, mahdollisten testien tulokset, jäljennös koneen ohjeista, osittain valmiin koneen liittämisvakuutus ja kokoonpano-ohje, jos sellaista on käytetty koneen osana sekä jäljennökset koneeseen liitettyjen tuotteiden ja valmistuneen koneen EY-vaatimustenmukaisuusvakuutuksista.

CE-merkintä, EY-vaatimuksenmukaisuusvakuutus ja ohjeet

Koneen mukana toimitettavalla EY-vaatimustenmukaisuusvakuutuksella, ohjeilla ja koneen merkinnöillä mukaan lukien CE-merkintä on tarkkoja kieli- ja muotovaatimuksia, jotka tulee täyttää. Mainitut muotoseikat ovat viranomaistarkastelussa yhtä tärkeässä roolissa, kuin itse tekniset turvallisuuteen liittyvät ratkaisut. Näidenkin asioiden osalta konevalmistajalta vaaditaan syvää perehtyneisyyttä yksityiskohtiin.

tec.nicum koneturvallisuuden asiantuntijapalvelut

Koneen valmistajaa sitoo siis lukuisa joukko lakivaateita ja vielä suurempi määrä standardeista tulevia ohjeistuksia ja yksityiskohtia. Jotta lainsäädäntö ja standardit kattaisivat kaikki tai mahdollisimman suuren joukon koneita ja jotta konevalmistajalle jäisi mahdollisuus tehdä uusia innovatiivisia turvallisuusratkaisuja on normit kirjoitettu väljästi, jättäen paljon tulkinnan varaa yksittäisen koneen toteutukselle. Tämän seurauksena normien käyttäjillä on haasteena arvioida, kuinka kutakin normin kohtaa sovelletaan juuri omaan koneeseen ja tiettyyn yksityiskohtaan. Vaikka koneen rakentajalla olisi normeihin erikoistunut resurssi, ulkopuolinen asiantuntijataho tuo usein varmennuksia omiin valintoihin ja joissakin tapauksissa syventää tai jopa korjaa joitakin tulkintoja ja sovellusratkaisuja.

Schmersal ryhmän tec.nicum liiketoimintayksikön koneturvallisuuden asiantuntijat ovat puolueettomia usealla teknologian ja maanosan alueella toimivia henkilöitä, jotka päätoimisesti pohtivat normien ja turvallisuusvaateiden käytännön ratkaisuja. Valitsemalla tec.nicum asiantuntijan yhteistyökumppaniksi, varmistat vaatimustenmukaisen koneen markkinoille saattamisen optimoidulla ja tehokkaalla turvallisuusprosessin hallinnalla.

Tästä pääset koneturvallisuuspalveluidemme kotisivuille.

Kontekstisarake

Schmersal tec.nicum asiantuntija alueellasi

Raimo Hevosmaa

FS Eng (TÜV Rheinland, # 11669/15, Machinery)

tec.nicum asiantuntijapalvelut

puh. +358 50 430 5645

raimo.hevosmaa@remove-this.advancetec.fi