Sisältö

Koneiden käyttäjät – asiantuntijapalvelumme

Työturvallisuuslaki 738/2002 ja sen säädös VNA 403/2008 määrittävät käyttöön otettaville ja käytössä oleville koneille turvallisuusvaatimuksia. Lainsäädäntö velvoittaa työnantajaa selvittämään koneisiin liittyvät vaarat ja tekemään toimenpiteitä vaarojen poistamiseksi ja riskien pienentämiseksi.

Työnantajalla velvoitteet käytössä olevien koneiden riskien hallinnasta

Lainsäädännössä todetaan, että työnantajan on järjestelmällisesti selvitettävä ja arvioitava työvälineen turvallisuus. Erityisesti tämä on tehtävä tuotannon ja työmenetelmien muutosten yhteydessä. Jos työvälineen käyttö aiheuttaa vaaraa tai haittaa, työnantajan on ryhdyttävä vaaran tai haitan poistamiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin välittömästi. Ensisijaisesti vaara tulee poistaa työvälineen rakenteeseen tai sen ympäristöön liittyvillä teknisillä toimilla.

Uuden koneen käyttöönotto tai koneen siirto toiseen asennuspaikkaan

Uuden koneen käyttöönotossa on myös tehtävä riskin arviointi, koska jokainen koneen asennuspaikka on yksilöllinen ja koneen valmistajalla ei useinkaan ole tietoa kaikista yksityiskohdista, jotka liittyvät koneen asennuspaikkaan. Samat haasteet nousevat esiin myös siirrettäessä käytössä olevia koneita toiseen paikkaan. Asennuspaikka saattaa muuttaa oleellisesti koneen suojuksien turvaetäisyyksiä (esimerkiksi asennuspaikan läheisyydessä olevan kulkutien seurauksena) tai koneen käyttäjälle ei olekaan koneen valmistajan suunnittelemaa tilaa. Lainsäädännön mukaan koneen hyödyntäjän on aina varmistettava ennen koneen käyttöönottoa koneen vaatimustenmukaisuus ja sen sopivuus käyttöön. Markkinoille tuodaan edelleenkin paljon koneita, joiden valmistajat eivät ole seuranneet konedirektiiviä ja siihen liittyvien yhdenmukaistettujen standardien vaatimuksia ja ohjeita. Laittoman koneen käytöstä aiheutuvista seuraamuksista vastaa ensisijaisesti koneen hyödyntäjä ts. työnantaja. Vaatimustenvastaisen koneen kohdalla lisäksi vastuuseen voi joutua koneen valmistaja. Työnantajalla on siis velvollisuus selvittää koneeseen liittyvät turvallisuusvaatimukset ja varmistaa, että ne toteutuvat. Lainsäädännössä todetaan, että ellei työnantajalla ole omaa osaamista, on hänen käytettävä apuna ulkopuolista asiantuntijaa, jonka asiantuntemuksesta hänen tulee varmistua.

tec.nicum koneturvallisuuden asiantuntijapalvelut

Työnantajalle on varsin tiukat ja selkeät ohjeet selvittää ja hallita koneiden käyttöön liittyviä riskejä. Riskien hallinnassa oleellisena työkaluna on riittävässä laajuudessa tehty vaarojen arviointi ja sen perusteella tehtävät riskien hallinnan toimenpiteet. Kattava arviointi ja asianmukaiset toimenpiteet vaativat korkeaa säännösten ja standardien tuntemusta, niinpä työnantajalle on useimmiten hyödyllistä käyttää ulkopuolista apua. Schmersal tec.nicum asiantuntija on sertifioitu koneturvallisuuden tuntija, joka arvioi yhdessä työpaikalta kootun työryhmän kanssa koneisiin liittyvät vaarat ja esittää ratkaisuvaihtoehtoja riskien hallitsemiseen. Työnantaja voi turvallisin mielin nojautua työryhmän tekemiin ratkaisuihin ja näin taata työntekijöille vaarattoman koneen käytön. Schmersal tec.nicum tarjoaa myös suunnittelu ja toteutuspalvelun yhteistyökumppaniensa kautta.

Tästä pääset koneturvallisuuspalveluidemme kotisivuille.

Kontekstisarake

Schmersal tec.nicum asiantuntija alueellasi

Raimo Hevosmaa

FS Eng (TÜV Rheinland, # 11669/15, Machinery)

tec.nicum asiantuntijapalvelut

puh. +358 50 430 5645

raimo.hevosmaa@remove-this.advancetec.fi